WHAT'S TO COME


WK Toestelturnen

jongens & meisjes 2018

Van 25 oktober tot 3 november zijn alle ogen van de fans van artistieke gymnastiek gericht op Doha, daar staat namelijk het wereldkampioenschap op het programma! De artistieke turners en turnsters van over de hele wereld strijden er om de felbegeerde titels in deze Olympische disicpline.

Place to be: Aspire Dome

De wedstrijden vinden plaats in de Aspire Dome in Qatar. De Aspire Dome is de grootste multifunctionele hal terwereld. Ze is gevestigd in de Aspire Acadamy en heeft de capaciteit om gelijktijdig maar liefst 13 verschillende sportevents te laten doorgaan.

Het startschot van het WK:
de kwalificaties

In de kwalificaties komen alle teams en individuele gymnasten in actie. De kwalificaties worden onderverdeeld in verschillende subdivisies, waarbij we per toestel telkens één bepaald land of een “mixed group” aan het werk zien. In deze mixed groups komen gymnasten in actie die niet meestrijden voor de teamcompetitie. Onze gymnasten van het Delhaize TOP-team nemen zowel bij de meisjes als de jongens deel in de teamcompetitie. Welke gymnasten deel zullen uitmaken van beide teams kom je in aanloop van het WK via onze website te weten!


In de teamcompetitie wordt geturnd volgens de regel 5-4-3: een team bestaat uit maximum 5 gymnasten, per toestel komen 4 gymnasten in actie en de 3 beste scores worden in rekening gebracht voor het teamresultaat.

Kwalificaties Delhaize TOP-team jongens:
Donderdag 25 oktober – Subdivisie 2 (Sprong)

Kwalificaties Delhaize TOP-team meisjes:
Zaterdag 27 oktober – Subdivisie 1 (Grond)

Rune Hermans


WK Montréal 2017 Kwalificatie Grond

One team, one dream:
de teamfinale

De landenteams die zich na de kwalificaties in de top 8 weten te turnen zien we terug in de teamfinale. In deze finale werken de gymnasten de toestellen opnieuw af in de internationale toestelvolgorde en starten de scores vanaf nul. In de teamfinale bestaat het team uit maximum 5 gymnasten waarvan 3 gymnasten turnen per toestel. Deze 3 scores worden opgeteld voor het teamresultaat. Het land dat deze finale wint, mag zich wereldkampioen noemen. Tijdens het afgelopen WK in 2017 stond geen teamfinale op het programma. In 2014 en 2015 wisten de meisjes telkens de 11de plaats in de wacht te slepen. De jongens werden respectievelijk 19de en 17de.


  • Teamfinale mannen: Maandag 29 oktober
  • Teamfinale vrouwen: Dinsdag 30 oktober

Tijd voor de allrounders:
de allround-finale

De gymnasten die tijdens de kwalificaties in actie komen aan alle toestellen (mannen 6, vrouwen 4) kunnen zich plaatsen voor de allround-finale. De gymnasten die zich in de top 24 weten te turnen, komen nadien samen in één subdivisie in actie in de allround-finale. Tijdens het afgelopen WK in 2017 behaalden Nina Derwael (8ste) en Rune Hermans (11de) knappe resultaten voor België.


  • Allround-finale mannen: Woensdag 31 oktober
  • Allround-finale vrouwen: Donderdag 1 november

Herbekijk hier de allround-finale 2017

Champions on the apparatus, de toestelfinales

In de toestelfinales zien we de 8 beste gymnasten uit de kwalificaties per toestel terug. Dit met de regel dat er van elk land slechts twee gymnasten in een toestelfinale kunnen aantreden. In 2017 schreef Nina Derwael in Montréal geschiedenis door de eerste WK-medaille voor België ooit te behalen. Met een fantastische oefening aan de Damesbrug veroverde ze brons.

Toestelfinales dag 1: Vrijdag 2 november

  • Mannen: Grond, Paard met bogen, Ringen
  • Vrouwen: Sprong, Damesbrug

Toestelfinales dag 2: Zaterdag 3 november

  • Mannen: Sprong, Herenbrug, Rek
  • Vrouwen: Balk, Grond

Nina Derwael - WK Montréal 2017 – Brons Damebrug

Herbekijk hier de toestelfinales van het WK 2017 in Montréal!

Toestelfinales dag 1

Toestelfinales dag 2

Nu al benieuwd naar het volledige competitieprogramma?

Check it out!

Selectietraject Olympische Spelen

Dit WK vormt eveneens de eerste stap in het Olympisch selectietraject. De Olympische Spelen zijn reeds jarenlang de mijlpaal in heel wat sporten. Zo ook voor de gymnasten van Team BELGYM. De eerste stap richting de Olympische Spelen 2020 in Tokio is het behalen van een top 24 in de teamcompetitie tijdens dit WK. Onze gymnasten kijken dan ook allemaal vooruit in dezelfde richting, Tokio 2020. De eerste 3 landen krijgen tevens een rechtstreeks ticket voor de Spelen!

Officiële mascottes
OS 2020 bekend

De organisatoren van de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio hebben de naam van de officiële mascottes bekendgemaakt. Voor de olympische mascotte is de keuze gevallen op Miraitowa, de paralympische variant heet Someity. Wat denken jullie ervan?