WHAT'S TO COME


WK Ritmiek

Van 10 tot 16 september wordt de Arena Armeec in Sofia (BUL) de ‘ritmiektempel’ van de wereld. In de Bulgaarse hoofdstad gaat het 36ste wereldkampioenschap voor seniores door. Naast de individuele competitie is er ook een groepen competitie en een landenwedstrijden, waarbij 3 of 4 meisjes samen 10 oefeningen brengen. Rusland is zoals steeds torenhoge favoriet, maar dit jaar vaardigt ook België een team af. Aya Courouble, Vanina Van Puyvelde en Sanna Delbeke zullen het beste van zichzelf geven.

Aya Courouble

De 16-jarige Aya Courouble (Happy Gym) kennen jullie misschien nog van Belgium’s got Talent. Ze slaagde erin om de finale te bereiken met haar wervelende acts. Op het WK laten we het vuur en de showlichten even achterwege en gaat het opnieuw over ritmiek in haar pure vorm. Belgisch Kampioene Aya zal 4 oefeningen brengen (hoepel, bal, knotsen en lint) en hoopt zich halverwege het klassement te kunnen plaatsen.

Vanina Van Puyvelde

Ook Vlaams Kampioene Vanina Van Puyvelde zal het volledige parcours afwerken en 4 oefeningen brengen. De leading lady van Forza Ritmica heeft haar middelbare studies afgewerkt en bereidt zich volop voor op dit WK alvorens haar universitaire studies aan te vatten. Zo stonden er een aantal grote internationale wedstrijden op haar programma als voorbereiding op dit topevent. Net als Aya hoopt ze rond de helft van het klassement te eindigen.

Sanna Delbeke

Het team wordt vervolledigd door Sanna Delbeke. Deze 18-jarige Leuvense traint in de Waalse club GR Mounier. Haar favoriete tuig is knotsen, maar tijdens de selectiewedstrijden scoorde ze het beste met de hoepel en bal.

Op het wereldkampioenschap in Sofia zal ze dus ook twee oefeningen brengen.

Dina Averina

Op het wereldkampioenschap in 2017 in Pesaro (ITA) kroonde de Russische Dina Averina zich tot wereldkampioen. Tweelingszus Arina Averina nam het zilver in beslag. Ook op de afgelopen World Cups dit jaar wisten de meisjes telkens te scoren. Het is dan ook uitkijken naar wat de tweeling voor dit WK in petto heeft!

Het WK in cijfers

61


Deelnemende landen

170


Gymnasten in de
individuele competitie

36


Groepen

383


Gymnasten
in totaal

3


Belgische
gymnasten

Tokyo 2020 in het verschiet

Net zoals bij het wereldkampioenschap Toestelturnen geldt ook in deze discpline het WK als eerste selectiemoment voor de Olympische Spelen in Tokyo. De 3 groepen die zich op het podium weten te turnen tijdens de allround competitie kwalificeren zich automatisch voor de Spelen! Rusland, dat de Ritmische gymnastiek al jarenlang domineert, staat al te popelen om ‘hun’ competitie aan te vangen!