Spotlight

International


Biles is back!


Regerend Olympisch kampioene en turnfenomeen Simone Biles (21) heeft haar comeback na twee jaar afwezigheid opgeluisterd met een overwinnning. Met een topscore van 58.700 (de hoogste score ter wereld sinds haar eigen record op de Spelen van Rio) won ze de GK US Classic, voor Riley McCusker (57.500) en huidig wereldkampioene Morgan Hurd (53.350). Biles viel zelfs van de brug. Het zegt wat over de extreem hoge moeilijkheidsgraad van haar oefeningen. Dat zal vonken geven op het WK in oktober!

Mustafina is gescheiden


Nog geen jaar na de geboorte van hun dochter is Aliya Mustafina (23) gescheiden van haar man Alexei Zaitsev, een Russische bobsleeër. Ze kondigde het nieuws eind april zelf aan op haar Instagramaccount om de roddels voor te zijn. Ze meldt dat er geen specifieke reden is voor hun breuk, ze pasten gewoon niet goed bij elkaar.


Ze is hem wel enorm dankbaar voor hun dochter. Het koppel trouwde in november 2016. In juni 2017 kregen ze een dochtertje, Alisa. Mustafina werkt momenteel aan haar comeback na een pauze omwille van haar zwangerschap.


Ze hoopte zich te plaatsen voor het EK in Glasgow in augustus, maar een knieblessure gooide roet in het eten. Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio won ze nog brons allround, zilver met het team en goud aan de brug.

Babyboom in turnland


De Amerikaanse Hollie Vise, ex-wereldkampioene aan de brug, is voor de tweede keer mama geworden. In juni beviel ze van een flinke zoon, Crew. Zij en haar man, gymnast Alex Naddour, hebben al een dochter van 2, Lilah.

Nog in Amerika, beviel Alicia Sacramone (zilver met het Amerikaanse team op de Spelen van 2008) van een tweede dochter, Teagan, een zusje voor Sloan.

Het Chinese koppel Olympiërs Teng Haibin en Zhang Nan (brons allround in 2004) verwachten dit jaar nog hun eerste kindje. Ze trouwden in 2014.

Van DMT-springster naar topatlete


Asha Philip (GBR) of ‘Queen Asha’ zoals ze zichzelf soms noemt was een voormalige DMT-springster. In 2005 won ze de WAGC, maar tijdens het WK 2007 sloeg het noodlot toe met een zware enkelblessure. Een lange revalidatie stond haar te wachten en ze besloot om zich te focussen op haar andere hobby, atletiek.

Negen jaar later behaalde ze Olympisch brons op de 4x100m. Maar dat was zeker nog geen hoogtepunt voor haar. Asha bleef keihard verder trainen en werd deze winter Europees Kampioene indoor (60m) en tijdens de afgelopen Europese kampioenschappen won ze goud met haar team. Als startloopster van de 4x100 had ze een belangrijk aandeel in de overwinning. 

Boris Orlov overleden


De Russische oud-turncoach Boris Orlov is op 73-jarige leeftijd plots overleden. Orlov heeft jarenlang in de Nederlandse turnwereld gewerkt, onder andere als bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam tussen 1994 en 1999. In 1981 leidde hij Olga Bicherova naar de wereldtitel. Bij ons is hij vooral bekend als hoofdtrainer van GTV De Hazenkamp in Nijmegen, hij trainde er Renske Endel (zilver aan de brug op het WK in Antwerpen in 2001) en Suzanne Harmes (brons op vloer op het WK in 2005). Yuri Van Gelder, voormalig kampioen aan de ringen, werd na zijn schorsing wegens cocaïnegebruik ook getraind door de Russische coach.

Wat een tumblingpass!


Op Facebook is een filmpje te zien waarop de Russissche tumbler Vadim Afanasev (18), 3de op het EK in Baku (AZE) afgelopen april, een uiterst moeilijke reeks uitvoert: 2x dubbel strek met op het einde een full-in met drievoudige hoeksalto! #WHOOT