Looking back


WK Rope Skipping

Van 28 tot 31 augustus zakten ’s werelds beste skippers af naar Shanghai (China) voor het wereldkampioenschap Rope Skipping. België leverde een delegatie af van maar liefst 23 individuele atleten, 18 teams en een demoteam om de driekleur te verdedigen.

Ieder land mag zijn beste 4 teams afvaardigen op het WK voor junioren (12 tot 14 jaar) en zijn beste 5 teams op het WK. Ieder team dient 6 proeven af te leggen, waarvan 2 snelheidsproeven en 4 vrije oefeningen.

Mixed Teams


De junioren mixed teams mochten de spits afbijten. De Recrean Skippers gingen voor een medaille, maar door een blessure tijdens de training, moesten ze hun droom vroegtijdig opbergen. Alle Belgische teams eindigden wel mooi in de top 10.


Ook op het WK bleek de concurrentie uit Hong Kong en Australië sterk. Desondanks sprong het team van XL Rope & Dance zich met enkele fantastische vrije oefeningen op het podium. De eerste bronzen medaille was binnen!


Proficiat aan Pieter-Jan De Backer, Jelle Christiaens, Domien De Beul, Océanie Foubert en Naomi Van Avermaet voor deze fantastische prestatie!

Vrouwenteams


Een dag later was het de beurt aan de vrouwen teams. Ook hier leverde België 4 teams af op het junioren WK en 5 teams op het WK.


De junioren meisjes werden al snel op een grote achterstand gezet na de snelheidsproeven. Ondanks enkele mooie vrije oefeningen, was een 5e plaats het hoogst haalbare voor het team van Skip Up. De overige Belgische teams eindigden op een respectievelijke 8e, 9e en 11e plaats.

Bij de vrouwen waren de ambities hoog op het WK aangezien de Rom Skippers hun wereldtitel verdedigden. Op het BK werden ze echter al door de Recrean Skippers verslagen waardoor beide teams bij de favorieten gerekend werden. Na een zenuwslopende wedstrijd bleken de meisjes van de Recrean Skippers de sterkste en veroverden ze het eerste goud voor België!

Proficiat aan Janne Dewaele, Laurena Van Leeuwen, Joyce De Temmerman en Jana Janssens!

Op de masters dienen de skippers 3 proeven af te leggen: 1 snelheidsproef, 1 uithoudingsproef en 1 vrije oefening. Ieder land mag 3 jongens en 3 meisjes afvaardigen op het junioren WK en 4 mannen en 4 vrouwen op het WK.

Masters


Door de blessure van Julie De Visscher, moest onze grootste medaillekandidate op het Junioren WK vanuit de tribune toekijken. Anna Kestens (Rom Skippers) verraste vriend en vijand en veroverde het brons! Bij de jongens werd César Van Steenhuyse (Rope Skipping Oostende) de beste Belg op de 7e plaats.


Op het WK masters moesten onze mannelijke skippers rekenen op hun vrije oefeningen. China en Hong Kong verpulverden het ene wereldrecord na het andere op de snelheids- en uithoudingsproef. Klaas van Mechelen (RSC Rivierenhof) toonde zich de allerbeste op de freestyle, maar door pech in de ander proeven was het kalf verdronken en eindigde hij 15e. Pieter-Jan De Backer (XL Rope & Dance) greep net naast de medailles en werd met zijn 4e plaats de beste Belg.


Bij de vrouwen was alle hoop gevestigd op regerend wereldkampioene Elise Audiens (Rom Skippers). Na een absoluut perfect parcours stond ze na haar 3 proeven lange tijd aan de leiding, maar uiteindelijk moest ze vrede nemen met een bronzen medaille!

Anna Kestens (Rom Skippers)

Elise Audiens (Rom Skippers)

World Cup


Op de laatste dag van het WK vindt naar goede gewoonte de World Cup plaats. Dit is een demonstratiewedstrijd waarin teams een routine van maximaal 8 minuten brengen, waarbij zo veel mogelijk aspecten van Rope Skipping aan bod dienen te komen. Ieder land mag 1 team afvaardigen. Voor België werd dit de Belgische kampioen: Recrean Skippers. Na een fantastische prestatie, een bijna foutloze routine en een prachtige choreografie, pakten ze oververdiend het goud! De absolute kers op de taart van dit geslaagde WK in Shanghai!