Looking back


EK Toestelturnen
jongens & meisjes

Begin augustus trokken 19 enthousiaste gymnasten richting Glasgow (GBR) voor het Europees kampioenschap Toestelturnen. Place to be? De SSE Hydro Arena!

TOESTELTURNEN MEISJES


Europees kampioen, Zilver én Brons voor België

Van 2 tot 5 augustus kwamen de meisjes in actie in Glasgow. Aan de aftrap zagen we zowel de juniores als de seniores.

Huidig Europees kampioene aan de Damesbrug, Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), toonde wat ze in haar mars had. Met een duidelijk doel voor ogen zette ze, samen met teammates Axelle Klincklaert (Gym Max), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Senna Deriks (GymGroep A.S.), de kwalificaties in met een knal. Samen veroverde het Delhaize TOP-Team de 3de plaats in de teamkwalificaties!

Maar ook individueel werden heel wat toestelfinales verzameld. Nina Derwael verlengde haar Europese titel met 14.733 punten aan de Damesbrug. En dat was niet de enige medaille die Derwael behaalde op het EK. Ze voegde ook nog de zilveren medaille en dus de titel van Vice-Europees kampioen aan balk toe aan haar palmares!


Teammate Maellyse Brassart kwam ook in actie tijdens de finale aan balk. Haar allereerste toestelfinale op een EK als senior werd bekroond met 12.266 punten en een 7de plaats!

Axelle Klinckaert pakte met haar Harry Potter-oefening de derde medaille voor België. Het werd brons. Wat een prachtige prestaties van onze toppers!

Bij de juniores verdedigden Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen), Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare), Jade Vansteenkiste (Gym Izegem), Stacy Bertrandt (Turnclub Varsenare) en Noemie Louon (Turnclub Varsenare) de Belgische driekleur. De meisjes turnden een zeer sterke kwalificatie en eindigden op een verdiende 6de plaats in het teamklassement!

Ook individueel kon België bij de juniores op goede prestaties rekenen. Fien Enghels kwalificeerde zich als 7de voor de Toestelfinale aan balk. “Ik hoopte eigenlijk op een finale aan brug maar ik ben net zo blij met deze finale!”, zei Fien na haar kwalificaties. Tijdens haar finale deed ze nog iets beter en eindigde ze uiteindelijk op een mooie 6de plaats!

“Het was een zeer leuk gevoel om in de finale te mogen staan tussen de andere topgymnasten. Bovendien was het mijn allereerste EK!”

- Fien Enghels

TOESTELTURNEN JONGENS


Twee toestelfinales voor België

Van 9 tot 12 augustus zagen we de jongens in actie in Glasgow. Sterke landen als Rusland, Zwitserland en Groot-Brittannië lieten een grote indruk achter op onze jongens.

Het Delhaize TOP-Team streed voor een plekje in de teamfinale! Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster), Noah Kuavita (Silok Deurne), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) en Maxime Gentges (FfG) turnden een goede kwalificatie en verzamelden 238.528 punten. Hiermee behaalden ze de 12de plaats in het teamklassement en vielen ze dus net buiten de teamfinale.

Individueel wisten Dennis Goossens en Noah Kuavita zich wél in de top 8 te turnen. Dennis Goossens trad aan in de toestelfinale aan de ringen en eindigde na een slechte landing op de 7de plaats. Noah Kuavita zagen we dan weer terug in de finale aan het rek. Eerstejaars senior Noah Kuavita maakte een fout tijdens zijn vluchtelement in de finale en eindigde op de 8ste plaats. Beide gymnasten waren in eerste instantie een beetje teleurgesteld in hun prestatie maar zijn er volledig van overtuigd dat ze op het WK in Doha beter zullen doen!

In de juniorenploeg zagen we deze toppers aan het werk: Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe), Nicola Cuyle (Gym Izegem), Mattis Bouchet (Vaste Vuist Lauwe), Liam De Smet (Lening & Vlug Nijlen) en Justin Pesesse (FfG). De jongens turnden een sterke kwalificatie en eindigden met 229.662 punten op de 8ste plaats in het Teamklassement! De toekomst is verzekerd!

Op zondag 12 augustus zagen we 3 van de 5 junioren nog eens in actie tijdens de toestelfinales op het EK. Mattis Bouchet zette de beste prestatie van de drie neer in Glasgow. Hij eindigde op een knappe 5de plaats in de finale aan het rek. Justin Pesesse (sprong) en Liam De Smet (ringen) eindigden beide op een 6de plaats met hun oefening.