Expert View


Mental coach topsport

Eva Maenhout

"Don' believe everything you think.
Rule your mind or it will rule you."

Eva Maenhout werd in 2012 ingeschakeld in het Olympisch traject met Julie Croket voor haar mentale voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen. Daarna werd nog regelmatig beroep gedaan op haar diensten voor een aantal individuele gymnasten. Daaruit vloeide in 2016 een samenwerking op structurele basis voort, met vooral focus op Toestelturnen meisjes seniores & juniores.


Naast gymnasten begeleidt Eva nog andere sporters die in teamverband werken zoals KAA Gent, basket Oostende en volleybal Menen. Daarnaast begeleidt ze ook (beloftevolle) individuele topsporters in diverse sporttakken: zwemmen, wielrennen, atletiek, triathlon ...

“Ik heb stress voor een belangrijke wedstrijd, wat nu?”

Eva: Gelukkig heb je stress voor een wedstrijd. Stress is normaal! Het scherpt je focus aan, de adrenaline wordt in werking gezet in je lichaam en het maakt je klaar om een uitdaging aan te pakken. Zonder stress zou je zelfs ondermaats presteren. Als de stress te hoog oploopt, kan dit je wel hinderen of blokkeren in je prestatie. Je beweegt niet meer soepel, je maakt je zorgen en je concentratie is verstoord. Dan is het belangrijk dat je ontspanningstechnieken leert te gebruiken om jezelf te kalmeren, zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, zelfspraak en visualisatie.

“Ik heb enorm veel schrik voor één bepaald element. Hoe overwin ik mijn angsten?”

Eva: Sport is continu grenzen verleggen. Natuurlijk komt daar angst bij kijken. Ofwel ga je die angst uit de weg en blijf je bij het veilige en vertrouwde, maar dan beperk je jezelf en gaat iemand anders met jouw prijs lopen. Ofwel pak je het element aan, ook al gaat dat gepaard met angst. "Just do it scared", en kijk waar dat je brengt. Het helpt om rustig 5 seconden in en 5 seconden uit te ademen via buikademhaling. Ook visualisatie is een krachtige techniek: je beeldt jezelf keer op keer in hoe je het element succesvol uitvoert. Hierdoor kan je de uitvoering verfijnen, maar je wordt er ook rustiger van.

“Ik heb niet veel zelfvertrouwen. Hoe ga ik hier best mee om?”

Eva: Iedereen maakt wel eens een dip mee op vlak van zelfvertrouwen. Accepteer dat en besef ook dat het maar tijdelijk is. Je kan er wel even bij stilstaan, maar erover piekeren haalt niets uit en maakt het vaak alleen maar erger. Laat los en zoek actief manieren om jezelf terug een boost te geven. Denk terug aan topmomenten, beeld jezelf de toekomst in en fantaseer over gloriemomenten, maak gebruik van "power words" om jezelf op te peppen, luister naar je favoriete muziek om je in een positieve mood te brengen ...

“If you can stay positive in a negative situation, you win.”

LIFE HACKS


Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen legt zijn/haar eigen weg af en schittert op zijn/haar eigen moment.

Voel je je niet goed? Spreek af met je coach op een rustig moment, bespreek wat je dwars zit en ga in dialoog.

Negativisme helpt je nooit vooruit, kies altijd voor een positieve mindset.

Je mentale capaciteiten bepalen of je een echte winnaar wordt of een subtopper blijft. Besteed zorg aan je mentale ontwikkeling en training, zodat je klaar bent voor moeilijke én grootse momenten. Train je brein of je wordt zelf je grootste tegenstander.

Blessure gehad? Zo kom je sterker terug!

Blessures zijn inherent aan het leven van een sporter. Dit gaat gepaard met heel wat emoties: boosheid, frustratie, verdriet ... maar dan ook weer berusting en hoop. Hoe moeilijk het ook is, de enige weg is accepteren en doorgaan.


Het belangrijkste doel is op zich niet sneller terugkomen, maar sterker terugkomen. Stel doelen en neem actief je verantwoordelijkheid. Vertrouw op de expertise van het medische team rondom jou en maak gebruik van je eigen familiale en sociale omgeving om er kracht uit te putten.

Zo blijf je het hele jaar 100% gemotiveerd!

Iedereen heeft recht op een aantal baaldagen per seizoen. Je kan wel even terecht bij anderen voor bemoedigende woorden, maar uiteindelijk is het aan jou om je reis te maken. Stel doelen voor jezelf: in de toekomst, maar ook per maand en zelfs per dag. De komende 24 uur brengen je opnieuw dichter bij je doel.

Houd je droom levendig, geef jezelf visuele prikkels, door bijvoorbeeld je medailles zichtbaar op te hangen, je topmomenten te koesteren met foto's, inspirerende quotes te verzamelen, foto's & video's van je idolen te bekijken, even te surfen op internet naar het komend (internationaal) kampioenschap ...

Praat met of lees een boek van gekende sporters die net als jij een parcours afgelegd hebben met ups & downs.

Samen met collega Kris Perquy werkt Eva Maenhout ondertussen 10 jaar als mental coach in topsport. Eén van de grootste uitdagingen voor topsporters is presteren onder druk. Een vaak gehoorde aanmelding is: "op training lukt alles, maar het komt er niet uit op wedstrijd ..." Een sportpsycholoog helpt mee je inzicht te verdiepen, reikt je tips & tools aan en fungeert als klankbord om grote uitdagingen de baas te kunnen.